Παίζει ρόλο η μεγάλη διαφορά ηλικίας σε μια σχέση;

Κάθε είδους διαφορά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην σχέση ενός ζευγαριού, είτε πρόκειται για διαφορά θρησκεύματος, διαφορά πολιτικών πεποιθήσεων, είτε για διαφορά ηλικίας. Δεν υπάρχει, όμως, κάποια έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη διαφορά μπορεί να αποτελεί πηγή κακού για την σχέση, ούτε φυσικά πως και θα πετύχει.




Συνήθως:

Οι στατιστικές των τελευταίων δεκαετιών λένε πως οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν με συντρόφους που έχουν κοντινή με την δική τους ηλικία –με διαφορές, δηλαδή, που δεν ξεπερνούν τα τρία με πέντε έτη. Ταυτόχρονα, βέβαια όλο και περισσότερα άτομα δείχνουν να αγνοούν τα στερεότυπα της κοινωνίας και να "ζευγαρώνουν" με άλλα άτομα που η διαφορά ηλικίας μεταξύ τους ξεπερνά τα δέκα ή ακόμα και τα δεκαπέντε χρόνια.

Εμπειρίες ζωής

 

Ένα συχνό πρόβλημα για τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι οι ασυγχρόνιστες εμπειρίες ζωής. Αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με ζητήματα καριέρας, ταξιδιών, γάμων και παιδιών, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν αν ο ένας από τους δύο τα έχει ήδη "ξαναπεράσει".
Αν, για παράδειγμα, μία 25χρονη που ονειρεύεται κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσει οικογένεια, βγαίνει με έναν 45άρη, πατέρα έφηβων παιδιών από προηγούμενο γάμο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει από νωρίς τις επιθυμίες και τα όνειρα για την ζωή της. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.


Για πάντα μαζί

Η διαφορά ηλικίας σας μπορεί να μην είναι ένα θέμα που επηρεάζει την ζωή σας τώρα, αλλά σε μερικά χρόνια η κοινή σας ζωή μπορεί εκ των πραγμάτων να… διακοπεί απότομα. Θέματα υγείας και η φυσική διαδικασία της γήρανσης είναι δύο ζητήματα που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας αν ζείτε με έναν σύντροφο που είναι πολύ μεγαλύτερος ή πολύ μικρότερος από εσάς.

Πώς μπορεί να πετύχει μία τέτοια σχέση;

Η διαφορά ηλικίας από μόνη της δεν δημιουργεί απαραίτητα πρόβλημα. Για παράδειγμα, ένας άνδρας 55 ετών και μία γυναίκα 45 ετών, μπορεί να έρχονται μεν από διαφορετικές "εποχές", αλλά τα εξελικτικά στάδια που έχουν περάσει είναι κοινά. Αντίθετα, μία κοπέλα 17 ετών με έναν άνδρα 32 ετών θα πρέπει να προσπεράσει κάποια στάδια στην ανάπτυξή της για να συμβαδίσει με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται εκείνος –κάτι αντίστοιχο μπορεί να νιώσει και ο άνδρας, που αναγκαστικά θα παλινδρομήσει σε καταστάσεις συχνά… παιδαριώδεις. Μία τέτοια σχέση, ακόμα κι αν με συμβιβασμούς από κοινούς δείξει θετικά σημάδια, ακόμα κι αν ξεπεράσει τις διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις έντονες κριτικές του κοινωνικού κύκλου.
Θα πρέπει, λοιπόν, κάποιος που αποφασίζει να συνάψει σχέση με ένα άτομο από το οποίο απέχει ηλικιακά κατά πολλά έτη, να σκεφτεί αν είναι έτοιμο να απορρίψει μία φάση ζωής και να μεταπηδήσει σε μία άλλη, επόμενη ή προηγούμενη, και αν κάτι τέτοιο υποδεικνύει στοιχεία ανασφάλειας και εσωτερικής σύγκρουσης που πρέπει, όμως, να λυθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η καλή επικοινωνία, η αφοσίωση, η ειλικρίνεια και η υπερπροσπάθεια είναι ακόμα πιο απαραίτητα σε τέτοιες εξ΄ορισμού "δύσκολες" σχέσεις, οι οποίες πάντως υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι ο έρωτας είναι τυφλός αλλά… και κακός στα μαθηματικά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Τι κάνει ένα ζευγάρι ευτυχισμένο;

Μοναξιά ή τιμωρία;