7 ερωτήσεις που θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει όποιος είναι σε μία υγιή σχέση.





7 ερωτήσεις που θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει όποιος είναι σε μία υγιή σχέση.
Σε μία σχέση πάντα μαθαίνουμε τον άλλον, και οι εκπλήξεις στη καθημερινότητα είναι πολλές. Υπάρχουν όμως και ορισμένα θέματα που οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σε μία υγιή σχέση θα πρέπει να γνωρίζουν για την/τον σύντροφό τους.
1. Γνωρίζετε τι στενοχωρεί/εκνευρίζει/θυμώνει τον σύντροφό σας;
Υπάρχουν κάποια θέματα που συνήθως προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες που μας κάνουν να ξεσπάμε σε όποιον είναι κοντά μας. Όταν ο σύντροφός μας γνωρίζει, μπορεί να καταλάβει τη ρίζα αυτών των αντιδράσεων που καμιά φορά προέρχονται και από επίπονες καταστάσεις του παρελθόντος, και να κάνει ένα βήμα πίσω. Εάν μας γνωρίζει, δεν θα το πάρει προσωπικά και έτσι θα μειώσει την αρνητική αντίδραση και θα αποφύγει τον καυγά.

2. Γνωρίζετε την οικονομική κατάσταση του συντρόφου σας;
Την οικονομική του κατάσταση, πόσα βγάζει, πόσα έχει ή πόσα χρωστάει; Τα οικονομικά θέματα πολλές φορές δημιουργούν μεγάλη ένταση στα ζευγάρια.

3. Γνωρίζετε ποιες είναι οι συμπεριφορές τις οποίες η/ο σύντροφός σας δεν θα ανεχτεί με τίποτα και για κανένα λόγο; Γνωρίζοντας την/τον σύντροφό σας αλλά και τον εαυτό σας πρέπει να ξέρετε ότι κάποιες συμπεριφορές ούτε θα τις ξεχάσει, ούτε θα τις συγχωρέσει. (πχ επιθετικότητα ή απιστία).
4. Γνωρίζετε την άποψη του συντρόφου σας σχετικά με το θέμα του οικογενειακού προγραμματισμού; Θέλει να κάνει οικογένεια, πόσα παιδιά ονειρεύεται; Τι σκέφτεται σχετικά με τα παιδιά σε περίπτωση που ήδη έχετε;
5. Έχει η/ο σύντροφός σας δεσμευτεί στη σχέση αλλά και σε εσάς; Νιώθετε ότι σας υπολογίζει ακόμη και σε θέματα που δεν την/τον αφορούν απόλυτα: Νιώθετε ότι η σχέση σας είναι προτεραιότητα της/του; Βάζετε τη σχέση πάνω και από τη δουλειά σας;

6. Γνωρίζετε τι χρειάζεται η/ο σύντροφός σας όταν είναι στα "κάτω" της/του; Ξέρετε τα "κουμπιά" της/του; Μπορείτε να αποδεχθείτε ότι υπάρχουν φορές που μπορεί ο σύντροφός σας για να "ανέβει" να μην σας έχει απόλυτα ανάγκη και να χρειάζεται και χρόνο μόνη ή μόνος;
7...και τελευταίο το πολύ σημαντικό : Εκφράζετε στη/στον σύντροφό σας αυτά που εκτιμάτε πάνω της/του; Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι σαν μία άσκηση που βοηθάει το ζευγάρι να επικεντρώνεται στα θετικά της σχέσης. O καλός λόγος είναι οξυγόνο για τη σχέση σας, μη τον τσιγκουνεύεστε!
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις, μη θορυβηθείτε, μπορεί απλά να χρειάζεστε ασκήσεις επικοινωνίας με τις οποίες ένας σύμβουλος σχέσης μπορεί να βοηθήσει.


Λένα Καστρησίου, MEd., Psy.d
Κλινική Ψυχολόγος & Σύμβουλος Σχέσεων-Οικογένειας.
210 8085338 - 6944226062
Λ. Κηφισίας 255, Κηφισιά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Τι κάνει ένα ζευγάρι ευτυχισμένο;

Μοναξιά ή τιμωρία;